zondag 24 augustus 2008

Vraagje

Aan de lange afstandlopers. Zijn jullie ook zo geradbraakt na het lopen van een 30km training? Ik in ieder geval wel. Het vervolmaken van een volledige marathon komt voor mij op de tocht te staan. Het wordt voor mij ook duidelijker dat het lopen van 42km aanéén niet voor mij is weggelegd en ik krijg steeds méér waardering voor degene die er bij zweren. Nee, geef mij maar 15km of een Alpe-loop (ik geniet er nog altijd van), dat zijn mijn afstanden. Knallen tot je erbij neervalt, maar 2 minuten ná de finish fluitend uitlopen!

Misschien pleit het voor mij, dat ik ook wel een lekkere dag heb uitgekozen om es een deel van de Kustmarathonroute te volgen, van Neeltje-Jans naar Zoutelande. Het zal zo'n 32 kilometer zijn naar de finish van de marathon, en ik moet er 30 doen. Ik had het al in de gaten onderweg in de auto, tegenwind, zo'n windkracht 6 direct op de kop. Dan maar rustig beginnen en zien wat er gebeurt, het doel om deze afstand te lopen in 2h14 liet ik maar varen. Ik zou dan 13.4 moeten lopen, 4'29" per kilometer. Over het verharde was dit nog niet een probleem, ik verwachtte van het strand minder goeds. Het was zo, het water was verschrikkelijk ver weg. Dus een heel end naar de vloedlijn over een soort van slikstrand. K'had beter hele lange spikes aangedaan voor dit stuk, en dan kwam er nog bij dat die specie nog bleef plakken aan mijn schoenen, dus deze waren binnen de kortste keren +1/2 kilo netto per stuk aan gewicht toegenomen. Fijn. Géén paalhoofden, da's weer een pluspunt. Maar ik moest wel constant zoeken naar de beste route om nog wat aangenaam en soepel de weg te kunnen vervolgen. Blij dat ik het strand kon verlaten om het tempo tot zo'n 14 per uur op te kunnen voeren in de Manteling. Na het strand voelde dit heerlijk licht, even lekker doorlopen. Bij Domburg, veel publiek die ik liever achter het prikkeldraad had zien staan, omdat ze er gewoon thuis hoorden. Wat een ezels, blijven gewoon staan terwijl ze mij zien naderen. Het is maar een training hoor, oké. Maar daarom kan je toch wel even opzij gaan?

Gaat dat ook zo bij de wedstrijd, hiero? Dan richting hoge hill, of zoiets. Ben ik verkeerd gelopen? Ik ben deze 'beruchte helling' niet tegen gekomen, terwijl ik toch de bordjes volgde. Maarja, mennekes, ik ben nu eenmaal wel iets anders gewend natuurlijk hé. Deze molshopen tellen nu vaneigens niet meer mee. Richting West-Kapelle, over een nieuw, tamelijk ruig wandelpad wat meer lijkt op een vroegere hobbelenhei, zo'n ouderwetste draaimolen waarbij je op en neer gaat. Uiteindelijk weer 'vaste' grond onder de voeten, maar nu stak de wind alleen maar harder op. Fietsers die ik passeer, altijd leuk. West-Kapelle voorbij, en daar is t'ie, de lange trap naar de duinen. Deze duinen zijn anders ook niet mals, zeg. Hier ben ik waarschijnlijk te vroeg het strand opgegaan, ik zag ook geen bordjes meer. Maar ik denk niet dat het veel uitmaakte, de duinen of het strand, het was allebei zwaar. Hier stonden dus wel die rottige paalhoofden. Maar ongeveer anderhalve kilometer voor Zoutelande had ik mijn 30 kilometers gemaakt, en kon voor de rest wat rustig uitlopen. Inderdaad, het was mij niet gelukt in de buurt te eindigen van mijn richttijd, het werd 2h15'48".

We weten nu ook waar het gemakkelijkst de bevoorrading kan plaatsvinden, want Carla reed met de auto telkens vooruit om hiervoor te zorgen. Op één moment wat te lang zonder drinken moeten doen, van het strand te verlaten bij de Piraat tot aan West-Kapelle. Maar ach, daar word je hard van. Karakter trainen.

5 opmerkingen:

  1. toch flink doorgelopen ...jammer dat het geen hoog water was...volgende keer beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De Zeeuwse Kustmarathon is natuurlijk niet typerend voor een marathon. Het is een marathon voor specialisten. Ik zou zeggen, loop die 30 km maar eens gewoon op de weg, dan zal het vast beter gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Edwin,

    Ik zou je adviseren op die lange duurlopen op hartslag te lopen en minder te focussen op snelheid.
    Het gevaar op opbranden/uitputting en de koning van de training zijn ligt op de loer.
    Snel effectief al lopend veel drinken blijft een uitdaging om te trainen en train ook eens de inname van de energy-gels zou ik zeggen.
    Niet dat ik de wetten van de kustmarathon al ken, want toen ik je aan het eind van de stormvloedkering foto's zag maken ging het lekker, maar na het strookje zand konden ze me half uitgedroogd en met verkrampte kuiten opvegen vorig jaar.
    Mooi dat er na Theo nu ook een andere vertegenwoordiger van ons overzees gebiedsdeel serieuze ambities heeft.

    Succes!
    Patrick de Boevere

    BeantwoordenVerwijderen
  4. René en Patrick, normaal gesproken had ik die 30km gewoon op de weg uitgevoerd en is dit geen enkel probleem om dit in 2h14 te doen, maar ik was zo dom dit op het parcours van de marathon uit te voeren. Dit doe ik niet meer. Ook het gebruik van gels test ik, ondervind hiervan geen probleem, ook geen maagklachten ofzo. En Patrick, ik ben zeer vereerd dat je een link legt naar Theo, maar dat niveau is wat hoog gegrepen voor mij, vrees ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Tja Edwin, ik kan niet zeggen dat ik zo geradbraakt ben na een training, maar ik loop dan ook een minuut per kilometer langzamer. Of je nou 3 of 4 uur over een marathon doet, iedereen komt volgens mij altijd helemaal kapot over de finish. Ik heb vorig jaar wel 50 tikken van de hamer gehad, toch voelde ik me na de finish waarschijnlijk net zo geweldig als de winnaar. Ik heb er in ieder geval nog maanden op kunnen kicken.
    Het lopen is afzien, je hoort verhalen over een week lang stijve poten, maar dat euforische gevoel is voor mij echt onbetaalbaar en blijkbaar verslavend, want ik doe het mezelf nog een keer aan.

    Over de bevoorrading, nou zal jij wel een stuk voor de drukte uitlopen, maar vanwege de vele volgers is het geen garantie dat het Carla lukt om onderweg op tijd op de afgesproken plaatsen te staan. Vorig jaar was het in ieder geval chaos. Hou daar ook rekening mee en zorg bijvoorbeeld op een bepaald punt voor iemand anders die bevoorraad, zodat Carla wat meer ruimte heeft en een punt verder kan rijden.

    BeantwoordenVerwijderen