woensdag 5 mei 2010

RAW en TIF
Vooruit, even wat uitleg over fotografie. Ik hoop het verschil hier goed te kunnen laten zien tussen een bewerkte en een onbewerkte foto. De foto links is zoals deze in de camera word bewaard. Het gaat hier om de ruwe, ongecomprimeerde versie, de zgn RAW-opslag. Daarmee kun je nog alle kanten mee op, en dat is met het gebruik van Photoshop zeer belangrijk. Met jpeg-foto's zijn de bewerkingen al vlug beperkt, en gaat er in de camera al veel informatie verloren.
De foto rechts is na beperkte bewerking het resultaat, het verschil is er wel. Deze foto is ook omgezet naar monochroom en word bewaard onder een TIF-bestand.
Dus Marcel, er is zeker verschil tussen bewerkt en onbewerkt. Natuurlijk moet de camera wel alle info opnemen, want zelfs Photoshop kan (achteraf) ook geen wonderen verrichten.
Oja, lopen is nog niks, dus ik fiets wat extra kilometers. Zoals ik gisteren vanaf Koewacht naar Terneuzen (centrum) ben gefietst, en vanaf daar richting Sas van Gent, over de brug, langs Overslag weer richting Koewacht. En niet met een koerseveló, want die heb ik niet. Met een gewone, zware bak met spatborden en verlichting en met mijn fotospul. Dus behoorlijk aan de kilo's in burgerkleding 52 kilometer getrapt. Maar toch, bij thuiskomst was ik moe, maar een kwartier later was ik gewoon aan het werk op mijn eigen hof. Als ik een duurloop van 20km bij 15 per uur heb gedaan, laat ik dat wel uit mijn hoofd. Mijn conclusie, dat fietsen voor mij persoonlijk niet veel zoden aan d'n dijk zet. Deze week zal ik wel nog gaan lopen, maar eerst eens naar de masseur.

1 opmerking:

  1. Bedankt voor de interessante uitleg, ik zie nu duidelijk de verschillen tussen ruwe en bewerkte versie.

    Tot op de Pinksterwedstrijden?

    BeantwoordenVerwijderen