woensdag 2 mei 2012

Knallen!!!

Oooh wat houd ik daar van, die intensieve explosieve korte trainingen gericht op de baanatletiek. Zoveel mooier om 10 keer tweehondertjes rond de halve minuut te lopen dan 25 maal die 200 meters af te leggen in een intervalduurloop. Ook wel omdat de training niet eindeloos lang duurt, en de rust tussendoor mag wat uitgebreider benut worden. En dit soort werk ligt me helemaal, zal ik me toch niet gaan richten op de baanatletiek?
Denk het niet, het is eens leuk af en toe een 800 of een 1500 meter mee te pikken, en daar blijft het wel bij. Ook de Mastercompetitie wil ik meemaken, dit jaar zijn we helaas niet van de partij. Teveel geblesseerden in ons kamp, want de baan is wel blesuregevoeliger. En de gemiddelde leeftijd van de masters zal ook niet helpen pijnvrij dit soort grappen uit te kunnen blijven voeren. Zelf blijf ik gelukkig bespaard van enigerlei lasten (afkloppen op blank hout), hoewel ik na een training wel wat neig naar enige spierkrampen. Vooral het verwisselen van mijn spikes naar mijn gewone schoenen na de training vergt wel wat meer voorzichtigheid en beleid dan normaal. Op de dag van een zware training veel water drinken zou helpen, zoniet bij mij. Verder neem ik wel wat extra's in de vorm van multi-vitaminen en mineralen. Ik neem nu ook geen wonderen aan van dit soort producten, maar dat het helpt bij een sneller herstel neem ik wel aan. Het lopen zal ik zelf moeten blijven doen...


Ik heb voor de aardigheid zo eens een schema opgezocht die zou aangeven wat ik zou kunnen lopen op bepaalde afstanden. Ik ben uit gegaan van mijn 800 meter tijd, ongeveer 2'06'' in goede omstandigheden. Om uiteindelijk mijn persoonlijke 800 meter tijd in het schema te krijgen (2'07), zou ik voor de 10km slechts 32 minuten nodig hebben. En dan heb ik het nog niet over de overige afstanden. Dergelijke tijden, daar kan ik alleen maar over dromen. Op die 800 meter na dan.......   


2 opmerkingen:

  1. Edwin, zoals je begrijpt klopt er geen jota van deze schema's. Ze vetrekken namelijk vanuit een 10km en berekenen aan de hand daarvan de tijden op de langere en kortere afstanden. Als je een echte 10km loper bent, niveau 32min, dan lijken me deze tijden nog redelijk representatief. Maar voer jouw pr op de 10 eens in (maak er 33.30 van), dan verandert heel dat schema. Je zal zien dat je 800m dan sneller is, maar de langere afstanden redelijk zullen kloppen.

    Als ik mijn 800 invoer, loop ik 30 min op 10km. Was het maar waar!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dergelijke schema's zijn appels met peren vergelijken, Marcel, dat weet ik. Eigenlijk zou je dan moeten kunnen uitgaan van je 800 meter tijd om te zien wat je kan presteren op de marathon. Waarschijnlijk zijn hiervoor geen schema's voorhanden. De 10k wordt genomen als gemiddelde, maar zal zowel voor de 800 als voor de marathon geen garantie zijn. Maar het komische aspect blijft, en laten we maar eens dromen over deze eindtijden.

    BeantwoordenVerwijderen